Wat hebben we gedaan?
Volksgezondheid (doel 1)
- We werkten samen met onze partners de ambities, afspraken en plannen uit het preventieakkoord uit. Een paar resultaten per thema:
- Overgewicht: de menukaart met activiteiten over leefstijl is geüpdatet. Deze stuurden we naar scholen en kinderopvang. De basisscholen stelden naar aanleiding van de impuls bewegingsonderwijs een sport- en beweegplan op. Voor taalmaatjes waren er kookactiviteiten en met de horecaondernemers legden we contact over de ambitie 'gezonde keus in horeca'. Hiermee willen we inwoners verleiden gezonder te gaan eten.
- Alcohol & drugs: we spraken met betrokken sportclubs en horeca over de problemen die zij in de praktijk ervaren rondom alcohol en drugs. We bereidden een voorlichtingsbijeenkomst voor om dit onderwerp bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.
- Roken: we stuurden een nieuwsbrief naar de sportaanbieders over rookvrije verenigingen. Daarnaast zijn culturele centra betrokken bij Stoptober en regelden we dat er bordjes 'rookvrije speeltuinen' komen voor de grotere speeltuinen in de gemeente.
- We hervatten het gesprek over alcohol- en drugsgebruik met sportverenigingen, scholen en horeca na de coronaperiode:
- We maakten verenigingen bewust van het thema alcohol & drugs met de werkgroep Sterke en vitale sport- en beweegaanbieders. We haalden behoeftes bij hen op en zetten dit om in nog uit te voeren gezamenlijke acties.
- Op scholen kreeg het thema alcohol en drugs steeds meer een plaats in het Gezonde School programma. De scholen maakten gebruik van professionele voorlichtingslessen.
- Voor sportverenigingen/horeca faciliteerden we de scholing aan barmedewerkers en barvrijwilligers over verstrekking van alcohol.
- Vanaf 1 september betaalt Menzis een deel van de kosten voor GO! Gezond Onderweg. We onderzoeken momenteel de structurele voortzetting van GO!. Hierbij kijken we ook naar de verbinding met het Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) ‘Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst’.
- Partners in de geboortezorg en rondom het jonge kind en gezinnen zijn vertegenwoordigd in de coalitie Kansrijke Start. Tijdens de eerste fysieke goedbezochte netwerkbijeenkomst hebben we onder andere gezamenlijke afspraken gemaakt over:
- Het eerder bereiken van kwetsbare ouders;
- Signalering, doorverwijzing;
- Hoe we de begeleiding van kwetsbare gezinnen kunnen verbeteren. Zowel voor en tijdens de zwangerschap als na de geboorte.
Daarnaast introduceerden wij Babythuiszorg; een samenwerking tussen ’t Kraamnest en de SWL.
- Voor de inzet op bewegen voor jong en oud verwijzen we naar programma 5 .
- De VGGM vaccineerde in de strijd tegen het coronavirus. Lingewaard had een hoge vaccinatiegraad. We zorgden voor prikposten dichtbij: als één van de eerste gemeenten hadden we pop-up locaties (in Gendt, Bemmel en Huissen).
- De GGD moest medio 2022 besluiten een deel van haar dienstverlening voor JGZ tijdelijk (deels) af te schalen. Oorzaak was een combinatie van factoren, waaronder:
- Krapte op de arbeidsmarkt;
- Toegenomen zorgvragen;
- Een toename van het aantal vluchtelingen;
- Een hoger dan gebruikelijk ziekteverzuim.
De GGD legde de focus op het continueren van de basiszorg. Waaronder het wettelijk verplichte prenataal huisbezoek en op de zorg voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen.
- Er waren 40 begravingen, 4 bijzettingen van een urn en 5 asverstrooiingen.
Van 183 graven liep het recht af:
- 45% verlengingen (82 graven)
- 39% afstandsverklaring (72 graven)
- 16% geen reactie (29 graven)
0,7% van alle grafrechten, 5.900 graven, is verlopen (Huissen: 21x, Bemmel 8x, Gendt 15x)*
*Ondanks een aanschrijving en het plaatsen van een bordje bij het graf, reageerden de nabestaanden niet. Hierdoor vervalt het recht waarna we de grafbedekking verwijderen conform de beheerverordening.
Riolering en water (doel 2)
- Inwoners deden mee met het project Steenbreek Lingewaard. We zetten dit project voort.
- Het lokaal hitteplan kwam tot stand in samenwerking met het Rode Kruis, de GHOR en GGD. Er is een platform voor gedupeerden van funderingsschade door droogte.
- Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) verlengden we tot 2023. We stelden het nieuwe Gemeentelijk Watertakenplan op. Vaststelling door de gemeenteraad was op 2 februari 2023.
- De rioolvervanging en –verbetering gecombineerd met herinrichting van de Woerdsestraat in Gendt, is nagenoeg afgerond.
Huishoudelijk afval (doel 3)
- De geplande grootschalige vervanging van prullenbakken startten we pas in het voorjaar van 2023. Forse prijsstijgingen van grondstoffen noopten tot nader onderzoek van een effectievere financiering (bijv. lease).
- We vervingen tien GFT-verzamelcontainers en stemden het volume beter af op de behoefte.
- Het regionaal onderzoek naar grondstoffenstromen is nog niet afgerond. De schaalgrootte van gemeenten, en zelfs ook de Groene Metropoolregio, zijn gering in relatie tot de opzet van een eigen grondstoffenbank.
- Er zijn vijf bovengrondse verzamelcontainers voor restafval vervangen door ondergrondse containers.
- We voerden het zwerfafvalprogramma 2022 uit met onder meer:
- Verenigingen die jutten in de uiterwaarden van Rijn, Waal en Linge .
- Een inzamelactie voor elektrische apparaten op vijf Lingewaardse basisscholen. Dat gebeurde in samenwerking met de gemeente Overbetuwe. De school in Angeren zamelde het meeste in en won daarmee een bezoek aan Nemo in Amsterdam.
Energietransitie (doel 4)
Om minimaal 1,5% energiebesparing per jaar te halen deden we het volgende:
- We richtten samen met Lingewaard Energie het energieloket meer op maat in:
- Er is een online en telefonische mogelijkheid en er is een vast tweewekelijks loket in Huissen en maandelijks in Doornenburg;
- Er waren 84 adviesgesprekken. Ongeveer 1.000 adviesvragen werden beantwoord;
- Het mobiel energieloket bezocht 22 locaties en bereikte 1.000 inwoners;
- Er waren in 2022 geen concrete aanvragen van verenigingen voor ondersteuning bij energiebesparing.
- Met de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) bereikten we alle huurders en vele eigenaren van koopwoningen met diverse acties zoals warmtewandelingen en het uitdelen van bespaarpakketten. De collectieve inkoopactie voor isolatie en zonnepanelen (buiten de RREW om) leidde tot 205 bespaarmaatregelen bij inwoners.
- De ODRA richtte zich op energiebesparing door bedrijven door:
- 15 controles uit te voeren op de toepassing van de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) bij bedrijven. Door minder bedrijven met een EML-plicht (midden verbruikers werden klein verbruiker) is het aantal controles in lijn met de afspraken;
- We wezen bedrijven op hun informatieplicht over energiecijfers;
- Kantoren die nog niet voldeden aan het, voor hen vanaf 1 januari 2023, geldende energielabel C ontvingen een brief om hen hierop te wijzen.
- We reageerden terughoudend op initiatieven van inwoners en bedrijven op het gebied van energiebesparing omdat inzet nodig was voor lopende initiatieven.
- We stelden vast dat het verlagen van leges bij verplichte vergunningen bij isolerende maatregelen niet doelmatig is.
- Het onderzoek naar een mogelijke koppeling van subsidie voor isolatiemaatregelen aan (reductie van) geluidshinder loopt nog.
- Zie voor meer informatie over klimaat en energie de paragraaf Duurzaamheid: Energietransitie .
Duurzame opwek van energie:
- De initiatiefnemer van het Zonnepark Hagevoort, het Waterschap Rivierenland, is met de gemeente in gesprek over het voornemen om in 2023 een vergunning aan te vragen. In dat geval wordt de gemeenteraad gevraagd om een verklaring van geen bedenkingen.
- Er is een start gemaakt met het onderzoeken van de mogelijkheden voor duurzame opwek rondom de A15/Betuweroute.
- Binnen de Circulaire Regio van de Groene Metropoolregio werkten de deelnemende gemeenten aan de uitvoering van de RES 1.0 en zijn gesprekken gestart over de RES 2.0 die begin 2024 wordt vastgesteld.
- Nadat de gemeenteraad in september een verklaring van geen bedenkingen afgaf, verleende het college vergunning voor twee windturbines bij steenfabriek Caprice.
- We voerden gesprekken met de wijk de Zilverkamp, Doornenburg, bedrijventerrein de Houtakker en NEXTgarden. Dit binnen het kader van het initiatief om duurzame energie op te wekken.
- Zie voor meer informatie over klimaat en energie de paragraaf Duurzaamheid: Energietransitie .
Warmtetransitie:
- Zilverkamp aardgasvrij en
- Duurzame bronnen Zilverkamp Huissen:
- In de Zilverkamp in Huissen lag de nadruk op het maken van afspraken over een proces om te komen tot de juiste keuzes voor het duurzaam verwarmen van de wijk. Met de inwonerscoöperatie en WaardWonen zijn goede afspraken gemaakt. Komend jaar werken we verder aan een uitvoeringsplan, waarbij ook de mogelijkheden voor zonnepark Zilverkamp en aquathermie Zwanewater opnieuw aan de orde komen.
- We voerden eerste gesprekken met een initiatiefnemer voor een zonnepark in combinatie met de opslag van energie en het opwekken van waterstof binnen de zoekzone zon.
- Op NEXTgarden werd samen met alle betrokken partijen gewerkt aan het verduurzamen van de energie- en warmtevraag. De mogelijkheden voor Hoog Temperatuur Opslag (HTO) werden verkend met de provincie.
- Zie voor meer informatie over klimaat en energie de paragraaf Duurzaamheid: Energietransitie .